Jonna och Quattrino vann andra omgången av U25!


Under Fälttävlansveckan på Flyinge vann Jonna Britse och Quattrino den andra omgången av U25 och fick därmed med sig 20 000 kr hem. Nu blir det äntligen dragkrok till husvagnen på hästlastbilen och inga mer hotellkostnader på tävlingar!

Jonna Britse kommer från Gotland men flyttade 2013 till Halmstad för att studera idrottspsykologi. Som student är det en tuff kamp för att få studielånen att räcka till för att kunna tävla fälttävlan på högre nivå. Sommarjobben hemma på Gotland och en stöttande familj gör det möjligt för henne att träna och tävla och Jonna satsar mycket på att komma uppåt i klasserna.

När Jonna läste om U25-serien såg hon en möjlighet att tävla om större prispengar än vanligt och la in U25-klassen under Fälttävlansveckan i tävlingskalendern. Jonna Britse framhåller hur viktiga såna här satsningar som U25 är för att yngre ryttare ska ha bli uppmuntrade och få bättre möjligheter att komma vidare i sitt tävlande

Jonna Britse har haft den nu 11-åriga Quattrino, SWB, sto f 2005, Quite Easy-Guido, uppfödd av Eskil Assarsson i fem år. När Quattrino kom till Jonna som sexåring hade stoet inte gjort så mycket och var inte alltid överens med ryttaren om hur träningen skulle gå till. Jonna satsade först på dressyr och hoppning och tillsammans har de tävlat med bra resultat i de grenarna. Men det var fälttävlan som var målet och Quattrino visar nu att hon kan bli så bra som Jonna hoppats på.

I början var hon mest inriktad på att busa och slänga av mig, berättade Jonna. Men vi jobbade på och hon visade att hon hade kapacitet. När jag flyttade till Halmstad för att börja studera så fick vi ju bättre möjligheter att komma igång med fälttävlan och 2013 debuterade vi. Nu har hon gått tre säsonger och går från klarhet till klarhet, berättar Jonna.

Quattrino har en egenhet som kanske inte passar så bra för en fälttävlanshäst. Hon gillar inte vatten! Vare sig det handlat om att bli duschad eller hoppa vattenhinder på terrängbanan så har hon varit tveksam, och det har krävt en hel del jobb för att komma över det här. Så Jonna har avvaktat lite med att debutera 2* trots att deras resultat i övrigt visat att ekipaget varit klara för den nivån.

– Vattenhinder har varit jobbiga för Quattrino, men nu verkar hon blivit modigare och hoppade väldigt bra i Flyinge, berättar Jonna. Jag har ridit fler 1* klasser för att bygga hennes självförtroende och väntat med debuten i 2* men funderade på att göra den på Flyinge. Men när jag såg att det skulle vara en U25-klass på Flyinge så kändes det rätt att rida den 1* klassen. Det var värt att vänta med att starta 2* när man kan vara med och tävla om så höga prispengar!

Debuten i 2* planeras nu istället bli i Hovdala i slutet av augusti och sedan följer finalen i Trophyn i Segersjö i början av september. Vi önskar Jonna och Quattrino lycka till och kommer fortsätta följa den ekipaget under det kommande året.

U25-seriens sista omgång går i Hermanstorp 9-10 september. Vinnare i de första omgångarna var Tora Olsson och Anolanda D i Runsten och sedan Jonna Britse och Quattrino i Flyinge. Nu blir årets tredje omgång den sista för 2016 och det blir spännande att se vem som tar hem vinsten den gången.

 

Höga prissummor i nationell 1* klass riktat mot de unga ryttarna, U25, är sommarens stora nyhet från Swedish Eventing. Klassen sponsras av Myrina Invest AB som är Swedish Eventings främsta samarbetspartner. Syftet är att skapa större bredd och tillväxt inom fälttävlan genom att ge ungdomar möjligheter att satsa mer på sin sport