Drömmålet för första U25-vinnaren Tora Olsson är EM

Tora Olsson vann första U25-klassen med sin Anolanda D och fick med sig 20000 kr hem från Runsten. Nu kommer hon till Flyinge och Fälttävlansveckan för att tävla både Anolanda D och ponnyn Terrorist men denna gång startar hon inte U25-klassen utan kommer debutera  internationell CIC1* som ett steg i satsningen mot NM och EM.

Anolanda D ägdes tidigare av Emmelie Rudberg-Holm och under den tiden tävlade Sara Algotson Ostholt henne i flera inomhusfälttävlan. Tora Olsson har haft Anolanda D sedan augusti 2015 och målet i år är att prova NM- och EM kval för att testa på den nivån. Tora är 18 år och hon är mycket målinriktad när det gäller vad hon vill få ut av sitt sista år som junior både vad gäller Anolanda D och ponnyn Terrorist. EM är drömmålet och Tora Olsson matchar sin Anolanda D lugnt för att utveckla det som behövs och befästa det som redan är bra.

– Efter Runsten har jag jobbat en del med dressyren som inte var så bra som den brukar vara. Hoppningen och terrängen kändes bra så jag har mest konditionstränat nu. Det var en fin terrängbana att debutera CNC* på i Runsten och den ritten gav en bra känsla att ta med sig till nästa klass, säger Tora.

Det märks att Tora Olsson är mycket målinriktad. I Botkyrka drog hon axeln ur led så hon kunde inte åka till Strömsholm. Men det har inte påverkat satsningen mot mästerskapstävlingarna och nu är det dags för Fälttävlansveckan och att nå en del av de mål Tora satt upp för året.

2015 blev Tora Olsson Svensk Mästare i stilfälttävlan med sin ponny Terrorist. Tora har haft Terrorist i tre år och på den tiden utvecklat honom från att inte ha tävlat alls till att nu vara starta SM. Så även om det såklart var roligt att vinna SM i stilfälttävlan så är Tora väldigt glad för att nu få rida det SM som hon hela tiden haft i siktet.

– Mitt mål med Terrorist har varit att rida SM i fälttävlan. Förra året kvalade vi inte dit men vann SM i stilfälttävlan berättare Tora. Och i år är det nu ”riktiga” SM som gäller här på Flyinge så det är jättekul. Målet är såklart att ta medalj men det är ju ett starkt startfält och man vet ju aldrig hur det går. Terrorist är ju lite speciell så man vet aldrig riktigt hur han tänker vara dag från dag och nu är det tre dagar som allt ska funka på så vi får se hur det går.

Prispengarna från U25 kommer väl till pass när Tora Olsson nu satsar på att få kunna rida på juniormästerskapet med Anolanda D under sitt sista år som junior.

Jag ändrade ju tävlingsplaneringen när jag upptäckte U25-klassen i Runsten och såg att det var så fina prispengar och det gick ju över förväntan, säger Tora. Och redan när vi åkte hem så bestämde vi att prispengarna skulle gå till tävlingar oavkortat. Eftersom jag satsar så hårt på NM och EM så kostar det ju rätt mycket med tävlandet så prispengarna kommer väl till pass.

Höga prissummor i nationell 1* klass riktat mot de unga ryttarna, U25, är sommarens stora nyhet från Swedish Eventing. Klassen sponsras av Myrina Invest AB som är Swedish Eventings främsta samarbetspartner. Syftet är att skapa större bredd och tillväxt inom fälttävlan genom att ge ungdomar möjligheter att satsa mer på sin sport.