Fälttävlansveckan – mer än ett sjufaldigt mästerskap

En vecka med över 350 startande ekipage i ridsportens triathlon. Sverigepremiär för en vecka som har kommit för att stanna – Fälttävlansveckan. Det har under veckan 13-19 juli delats ut medaljer till svenska mästare i Fälttävlan i både häst och ponny i sju officiella klasser.

Svenska Mästare har krönts – i hästklasserna;
Junior mästarinna; Klara Liden Kiraly, Miss Mara (Cagancho – Eighty Eight Keys xx, ägare ryttarinnan och Charlotte Hamilton) vann på sina dressyrstraff. Isabella Lidbrandt fick andraplatsen på Maria Gretzers uppfödning Mowitz (Feliciano-Moliere, ägare Rosanna Lidbrandt).

Young Rider-mästare; överst på pallen, förra årets vinnare Erika Sjöström på Freda (Federwisser – Don Juan, ägareStall Venusta Vallis), som tvåa i de unga ryttarna kom Louise Hiort af Ornäs, på VM-rutinerade hästen First Lady (Sack-Steve’s Friend xx, ägare Linda Hiort af Ornäs).

I den prestigefyllda senior-klassen vann Sandra Gustafsson med sin förstahäst Kaminskij (Aerline H-Hertigen, ägs av ryttarinnan).
-Helt magisk känsla att få hålla i allt från start till mål, säger den lyckliga mästarinnan Sandra Gustafsson.
På silverplatsen med 4 straff mer, Victoria Carlerbäck på Volt af Källstorp (Irco Mena – Cortez, ägare Marie Carlerbäck), bronset gick till Louise Svensson Jähde på Wielochs Utah Sun.
Ponny-SM upp till 16 år vann Moa Nordfjäll på Dimmans Eros, i klassen 17-20 år tog Elsa Carlsson på Lofty Fionnuala hem segern.
Stilklasserna hade också SM-status i tre ponnyklasser. P80 blev Sofia Lindh-Young med Yakari SM-mästarinna, P90 upp till 16 år vann Ebba Christiansson på Siegårds Mynthe och i P90 17-20 år vann Tora Olsson på Terrorist.

– Bra att vi har en tävlingsplats som Flyinge som kan svälja ett så här stort arrangemang och som det går att bygga vidare på säger de arrangerande klubbarna PRO Eventing och Flyinge Ryttarförening som tillsammans med Swedish Eventing och Svenska Ridsportförbundet gjort succén möjlig.
– Ett kanonupplägg på tävling som involverade alla, bra arrangerat utropar Sandra Gustafsson, årets SM-mästarinna i seniorklassen.

Fälttävlansveckan var inte bara tävling, konceptet grundar sig även på att stärka kompetensen för sporten genom bla föreläsningar och paneldebatter. I en paneldebatt om den framtida aveln inom svensk fälttävlan uppmanade exempelvis Lena Zeiloth, framgångsrik uppfödare, att ta efter detkräsna och pålästa hoppfolket. ”- Kvalitet lönar sig, men det kostar. Avla gärna på den ädla hästen och kräv att andelen fullblod redovisas i BLUP”.
Anna Hassö var värd för en uppskattad saluhästvisning där hästarna förutom att alla presenterats digitalt med film nu kunde studeras uppsuttet över hinder på Flyinges fina bana.

Att ponnyryttarna får träffa spetsryttarna, lyfte flera tävlande i ponnyklasserna fram som ett mycket inspirerande inslag i Fälttävlansveckan. Här tankas erfarenheter över på ett förträffligt sätt.

Tävlingsformen som kallas unghästbedömning, tror Sara Algotsson Ostholt mycket på. Sara, svensk fälttävlans största stjärna, var för dagen domare i det momentet. – Den innebär att alla tre momenten visas i ett svep vilket gör det enklare och mer publikt, något som Sara tror är viktigt för framtidens fälttävlan.

Mästarnas Mästare – veckans inoffiella SM, en ”Champions Tour”, var största publikfriaren där nuvarande förbundskapten Staffan Lidbeck kammade hem segern före sin företrädare Janne Jönsson, numera med titeln professor i hippologi . Övriga deltagare i klassen var inom fälttävlanssporten välkända såsom; Lars Christensson, Ted Velander, Tobias Grönberg och Sivert Jonsson, alla på för dagen lånade hästar.
Janne Jönsson har haft alla av mästaraspiranterna som adepter, nu kunde han glädjas åt en mycket jämn kamp.
– Ordet är succé, inte minst ”mästarna” själva var mycket nöjda när de fick chansen att vara åter i rampljuset. Kan vi göra detta igen undrade de, berättar Swedish Eventings ordförande Tomas Werngren och lyser ikapp med solen och den jublande publiken.

Swedish Eventing vill genom samverkan och egna initiativ stärka och stimulera fälttävlan. Tomas Werngren är ordförande i Swedish Eventing som är ett fristående komplement till Fälttävlanskommittén i Svenska Ridsportförbundet.