Lär känna Chris, en av världens bästa ryttare.

Chris Burton – engelskbaserad australiensare med chans att ta en Rolex Grand Slam! Nu kommer han till Sverige och håller clinic för svenska ryttare!

Chris Burton är en ödmjuk kille på en gård i södra England. Född i Australien och började karriären på ponnyn Sugar, startade sin verksamhet utanför Sydney men sedan 2011 är hemmabasen i England.

Chris har många framgångsrika år inom internationell fälttävlan och har varit i topp på FEI World rankings 2015 och 2016. Inför 2017 är utmaningen att ta hem Rolex Grand Slam. Det är en liten och exklusiv skara som gjort det tidigare, Pippa Funell 2003 och Michael Jung 2016. Chris har den första deltävlingen i hamn genom en vinst i The Landrover Burghley Horse Trials 4* i september 2016 med Nobilis 18. Återstår tävlingarna i Kentucky i april och Badminton i maj. Chris har ett antal välmeriterade hästar hemma i stallet, TS Jamaimo, Nobilis 18 och Santano II, alla på 4* nivå. Santano II var Chris häst i OS där Australien tog en bronsmedalj.

Nu kommer han till Sverige för att hålla clinic för första gången och det ska bli spännande att se hur han kommer hjälpa ekipage på olika nivåer. Flera kända ryttare kommer delta, bland annat Frida Andersén, Sandra Gustavsson och Hanna Berg.

Vem är då Chris Burton? Född i Queensland Australien och började sin karriär på ponnyn Sugar, en riktig allrounder med hoppning som specialitet. Så för fälttävlans del var det tur att Chris första stora häst blev ett fullblod, Deo Juvante. Nu blev det fälttävlan på heltid och Deo och Chris gick hela vägen från tävlingar på Pony Club till 4* nivå tillsammans. Direkt efter skolan satsade Chris på hästarna och började som arbetande elev hos Kevin McNab, en framgångsrik fälttävlansryttare. Efter en gedigen lärotid var det dags att satsa på eget och med flera hästägare bakom sig byggde Chris upp sin verksamhet utanför Sydney. Ett stort steg framåt i karriären kom 2009 då han vann Adelaide 4* på hästen Newsprint.

Som så många andra ryttare från hela världen har även Chris valt att etablera sig i England.

– Det var ett tufft beslut att lämna familj, en framgångsrik verksamhet och många elever och kunder bakom sig, men det var helt rätt att göra det säger Chris.

Med stöd av sina hästägare flögs 6 av hästarna till England och Chris startade sin första säsong i Europa sommaren 2011.

Jag hade turen att kunna få min första bas hos Sam Griffiths som också är australiensare. På så sätt kom jag direkt in i ett sammanhang och fick lära mig vad som behövdes om fälttävlan i England, berättar Chris. Tiden hos Sam blev till år, och var mycket värdefull.

Chris har numera en egen gård i Surrey, söder om London, där det finns perfekta omgivningar och ett bra läge för att tävla i England. Chris och hans fru Rebekah bor tillsammans med den ständige följeslagaren hunden Harley där och driver anläggningen med hjälp av ett starkt team. Rebekah har en mycket viktig del, sköter all administration, tar hand om hästägare, ser till att allt finns på plats och fungerar Det är en lugn atmosfär på gården, och även om dagarna är fulla av arbete finns det alltid tid för en kopp te. Chris headgroom Jade är en av nyckelfaktorerna till framgångarna. Jade en viktig del av teamet, kan allt om hästarna och utan henne fungerar inte hela maskineriet runt hästar och stall.

”A team that is all on the same page. It is so important to all be working towards the same goal” Chris Burton.

Framgångar föder fler framgångar, men det går aldrig att luta sig tillbaka.
-Ju mer framgångsrik du är desto lättare har du att attrahera bra sponsorer och hästägare. Men framgångarna är också ett resultat av bra sponsorer och hästägare sett över tid, tillsammans med hårt arbete säger Chris Burton. Framgång ger mycket tillfredsställelse, men du kan aldrig koppla av! Det är tufft att vara kvar i världstoppen och du får jobba för att bli kvar fortsätter Chris. Men mitt jobb är min passion och inte många människor får möjligheten att arbeta med det de älskar att göra.

Men passionen för jobbet och viljan att vinna gör att livet går på högsta fart hela tiden. Chris funderar över hur man hittar en sund balans och konstaterar att ibland får man ta ett steg tillbaka och försöka se den större bilden. Ställa frågan; vad är viktigt just nu? Det är viktigt att kunna hitta ny energi även utanför arbetet. För Chris är golfen, skidåkningen och resorna hem till Australien tillsammans med Rebekah på vintern det som ger livet en god balans.

De fyra viktigaste komponenterna för att lyckas (utan inbördes ranking) enligt Chris Burton:

• Personalen; man arbetar nära tillsammans och de är en så väsentlig del av hästarnas välmående

• Envishet; inte varje år är en framgång, inte varje beslut är det rätta och hästverksamhet är inte förutsägbar. Acceptera detta tidigt och lär dig hantera svårare tider.

• Samarbetspartner; här inkluderas både sponsorer och hästägare, fundamenten för en lyckad satsning. Utan dessa finns det ingen verksamhet.

• Hästmaterial; Att hitta och ha bra hästar med tillräcklig potential. ”A horse that is on your side can become anything” avslutar Chris.

Och som avslutning, en sak som Chris ser som avgörande; ”No foot, no horse!” Han spenderar mycket tid med sin hovslagare för att varje detalj ska vara rätt. Chris Burton lämnar inget åt slumpen, han ser till att allt runt hästarna och träningen fungerar tack vare tydliga mål och ett starkt team.

Framgång föder framgång säger den ödmjuke australiensaren. Men framgång kommer inte av sig själv, det krävs vilja och envishet och en massa hårt arbete för att nå världstoppen i fälttävlan. Chris Burton är en av de ryttare som visat att han har säkrat sin plats i toppen och vi är glada över att kunna hälsa honom välkommen till Flyinge den 11 februari för den clinic som Swedish Eventing arrangerar.