Gas och broms måste fungera! Chris Burton är noga med grunderna.

Swedish Eventings clinic med Chris Burton på Flyinge 11-12 februari blev en stor succé. Från början var det planerat att clinicen skulle hållas på en dag med inbjudna ryttare i fyra grupper och tre öppna grupper som man kunde söka till. Intresset var så stort för att få vara med och träna så Swedish Eventing och Chris valde att utöka helgen och låta ytterligare fyra grupper rida på söndagen. Totalt fick 44 ryttare nu tillfälle att rida och ta del av Chris träningsmetoder.

Chris Burton rankas av FEI som tredje bästa fälttävlansryttare i världen och många hade köpt biljetter för att få se och höra hur han tränar för att nå framgång. Chris, tillsammans med ryttarna, gjorde bägge dagarna till inspirerande och sevärda för alla närvarande. Många stod hela helgen och följde alla grupperna som Chris med stort engagemang och tydliga instruktioner arbetade med.

Lördagen inleddes med ett invigningstal av Tomas Werngren, ordförande Swedish Eventing och Christina Rosell, VD Flyinge. Efter det var det dags för den första gruppen att rida. Två U25-vinnare, Jonna Britse och Rebecka Odhner Källgård inledde dagen tillsammans med Erika Sjöström som ersatte Tora Olsson som inte hade möjlighet att delta. Chris var mycket imponerad av ekipagen och menade att med såna unga ryttare så har Sverige verkligen en ljus framtid inom fälttävlan.

Nästa grupp in på banan var OS-ryttare; Niklas LindbäckFairy Tail, Frida Andersén med Pirat och Anna Nilsson Candy Girl. Det var tydligt att det här var rutinerade ryttare och Chris gav dem en hel del utmaningar i en bana över terränghindren. Frida fick lite problem när Pirat plötsligt inte ville gå fram på en långsida och publiken fick se hur Chris löste det hela utan någon konfliktsituation.

Frida fick instruktionen att rida runt och vara mycket tydlig när hon kom till samma ställe.
-Han måste lyssna på dig, förklarade Chris. Säg ifrån ordentligt en gång med rösten, skänkeln eller spöet och rid fram i bra galopp.
Efter att ha gjort den övningen några gånger med tydliga hjälper och beröm så svarar Pirat åter fram rätt och Frida kan fortsätta banan utan problem.

Under lunchpausen var det intervjuer ”i soffan” i restaurangen så tiden gick fort för de som stod i matkön. Mona Beckman från Swedish Eventing pratade med U25-vinnarna Jonna Britse och Rebecka Odhner Källgård som berättade om vad de fått med sig från dagens träning. Sedan var det dags för Chris Burton som både fick svara på Monas frågor och träffa ryttare och publik som vill prata och ta en selfie med Chris.

Eftermiddagen inleddes med en öppen grupp där Niklas Jonsson, Moa Kulle och Sandra Uhrberg red sina unga hästar. Chris var noga med att förklara vikten att unga hästar måste lära sig gas och broms på ett tydligt och enkelt sätt. Att göra halt och snabbt lätta av ger hästen tydliga signaler om vad man vill. Ett genomgående budskap i Chris träning är att sätta press och lätta av, både när det gäller broms och gas. Chris är noga med att hästarna ska få bra förutsättningar under träning så att de blir säkra på sin uppgift.

-Först måste vi utbilda dem till bra hopphästar, sen kan vi börja träna på terrängridningen, säger Chris. När vi tränar hemma så är det bättre att lägga en volt om anridningen inte blir bra, det är inte prestation eller tävling när vi jobbar våra hästar hemma.

I gruppen landslagsryttare var det fyra deltagare som fick prova på Chris övningar. Hanna Berg, Sandra Gustafsson, Anna Freskgård och Malin Josefsson fick beröm för sin ridning. Chris passade också på att sitta upp på ett antal hästar under dagen och på Sandra Gustafssons Top Girl visade han några enkla sätt att få fram snabbare reaktioner hos hästen. Det första man måste testa när man sitter upp på okända hästar är gas och broms, framhöll Chris. Han gjorde ett antal ökningar och halter och kunde sen konstatera att Top Girl hade inga problem med gasen. Efter några halter var också bromsen justerad så Chris kunde rida på hindren. Under dagen fick vi se Chris rida flera hästar och hans sätt att känna av, justera och sedan rida på olika hinder på ett okomplicerat sätt var imponerade. Chris tydliga och mjuka ridning får det att se väldigt enkelt ut, men så är han också en av världens bästa fälttävlansryttare.

-Vi vill inte köra bil utan fungerande bromsar. Vi kan inte heller köra en bil i uppförsbacke utan att gasen fungerar. Hästarna måste kunna reagera direkt varje gång ryttaren ger en hjälp. Det kommer alltid finnas saker som skrämmer hästen, men det finns inte tid att visa den allt som är skrämmande. Så de måste reagera rätt, kunna ta en skänkel eller smackning för att gå framåt, eller bromsa när du tar en förhållning. Därför är det så viktigt att öva halter och halvhalter, lika mycket som framåtdrivande hjälper. Som ryttare måste du vara snabb med att tydligt kunna sätta tryck och sen lätta av i alla övningar säger Chris.

Efter landslagsryttarna var det dags för juniorer/young rider och det här var den grupp som fick dagens högsta beröm av Chris. Alice Andersen, Lina Forsberg och Ebba Adnervik imponerade stort på Chris i allt från uppvärmning till de mer komplicerade banorna. Även här var Chris noga med att framhålla vikten av att inte förvirra hästarna med för mycket hjälper samtidigt, och att man måste våga lätta av så snart hästen tagit en hjälp.

-Hästar är som äkta män, förklarade han. Om du tjatar om samma sak hela tiden så slutar de lyssna. Våga vara tydlig och tjata sen inte mer, då får du fram det du vill på ett enkelt sätt. Ni måste träna hästarna så hjälperna går igenom direkt. När de tagit hjälperna så slutar ni. Sätt tryck och lätta av.

I den näst sista gruppen för dagen red Amanda Andersson, Rebecka Tell och Ebba Christensson och sist ut var en öppen grupp med Emellie Linneusson, Aminda Ingulfsson och Louise Vetterlöv. Trots en lång dag med många grupper så var det många i publiken som fick ännu mer med sig hem. Under hela clinicen kunde man konstatera att ingen grupp var den andra lik och det fanns så mycket att lära genom att se hur Chris arbetade med alla de olika ekipagen.

Söndagens träning hölls ett nästan färdigbyggt ridhus en bit från Flyinge. Fyra grupper av ryttare på olika nivåer fick träna för Chris och det var mycket givande för både ryttare och publik. Trots kylan som blåste in genom portar där dörrarna inte kommit upp hade nog både publiken och Chris kunnat fortsatt hela dagen, men vid lunch var det dags att avsluta en mycket givande helg som nog gav många inspiration och nya idéer för hur man kan utveckla sin ridning.

Swedish Eventings tanke att det skulle vara ryttare från många olika nivåer, okända och kända, blev mycket lyckat. Det blev väldigt positiv respons på arrangemanget och mycket intressanta grupper att se för publiken som kommit för att se och höra Chris Burton.